Verbandleer:Inleiding

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Verbandleer is de leer van het verbinden van verwondingen en gekwetste ledematen. Dit kan tijdelijk zijn als het slachtoffer nog door een arts gezien moet worden, of definitief wanneer de eerstehulpverlener de eindbehandeling doet.

Lees ook de pagina over algemene verbandtechnieken en de pagina over verbandmiddelen.

Geschiedenis van het verband

Verbanden worden al sinds de oudheid gebruikt om wonden te verbinden en genezing te brengen. Reeds in het oude Egypte werden verbanden en doeken gebruik voor wondbehandeling en het mummificeren van overledenen. Waar vroeger met name linnen gebruikt werd voor het maken van verbanden, wordt sinds de 19e eeuw gebruik gemaakt van katoen als grondstof voor verbanden en gazen, dat betere vochtabsorbereden eigenschappen heeft dan linnen. Sommige verbandtechnieken uit de oudheid zijn nu nog steeds in gebruik.

Functies van een verband

Een verband kan meerdere functies hebben:

Aan de hand van de bovenstaande functies kunnen we dus vier typen verbanden onderscheiden:

Voor het aanleggen van een verband zijn diverse verbandmiddelen nodig, zoals hydrofiele zwachtels, witte watten, steriele gazen enzovoorts. Deze worden in detail besproken op de pagina over verbandmiddelen.


Zie ook: Algemene verbandtechnieken